Zmeura: beneficii pentru sănătate și informații nutriționale

30/01/2017

Zmeura: beneficii pentru sănătate și informații nutriționale

Cunoscută sub numele de bomboana naturii, zmeura sălbatică a fost utilizată în consum de mii de ani. Printre beneficiile zmeurei, regăsim: o culoare atrăgătoare, este zemoasă și dulce, are un puternic efect antioxidant. Tocmai de aceea, nu este de mirare că zmeura rămâne unul dintre cele mai consumate fructe de pădure din lume. Zmeura poate varia în culori, în funcție de soi. Cele mai întâlnite culori sunt: roșu, negru, purpuriu, galben sau auriu. Fiecare bob are o compoziție unică de vitamine, minerale și antioxidanți. În acest articol voi încerca să te determin să renunți la dulciurile procesate în favoarea zmeurei roșii. 🙂

Zmeura scade riscul apariției obezității!

Da, ați citit bine. Prin urmare, zmeura este și dulce și are și un conținut caloric scăzut. Mai mult, zmeura previne apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a mortalității, în general. De asemenea, zmeura are beneficii majore și pentru frumusețea ta. Poți avea un ten hidratat  și sănătos, dar îți poți menține și greutatea corpului la limitele dorite.

Zmeura te face mai ,,neprost”


De ce? 🙂 O serie de studii pe animale au arătat o corelație pozitivă între aportul de flavonoide din fructele de pădure și îmbunătățirea memoriei. Prin urmare, zmeura poate preveni, declinul capacității cognitive legate de îmbătrânire. Și chiar dacă ai o memorie mai bună, nu înseamnă că trebuie să ținem minte răul. De ce? Pentru că zmeura te ajută să ai o stare zen pe tot parcursul zilei.

Consumă multă zmeură și păstrează-ți inima puternică

Un raport recent al American Journal of Clinical Nutrition a asociat aportul de alimentelor bogate în flavonoide, cum ar fi zmeura, cu un risc mai mic de decese din cauza bolilor cardiovasculare. Chiar și cantități mici, alimentele bogate în flavonoide pot fi benefice. Un grup de flavonoide, în special antocianii, s-au dovedit a suprima inflamația care poate duce la boli cardiovasculare.
Conținutul ridicat de polifenoli din zmeură pot reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare prin prevenirea acumulării de trombocite și reducerea tensiunii arteriale. Un aport regulat, susținut, de antociani din zmeură poate reduce riscul unui atac de cord cu 32% la femeile tinere și de vârstă medie.

Așa, iar acum o sa vă îndulcesc cu o prăjitură raw-vegană cu zmeură! 🙂

Rețetă prăjitură cu zmeură pentru raw-vegani

Rețetă prăjitură cu zmeură pentru raw-vegani


Blat – prăjitură cu zmeură pentru raw-vegani


1/2 cană de nuci pecan
3/4 cană ovăz
1 cană de curmale
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de cuțit de sare

Cremă – prăjitură cu zmeură pentru raw-vegani

1 cană caju zdrobite
1 cană de cremă de nucă de cocos vegană
¼ cana de sirop de arțar
sucul de la 1 lămâie
1 lingura coaja de lămâie
1 linguriță păstăivanilie
1 cană de zmeură
1 lingura de sirop de arțar

Mod de preparare prăjitură cu zmeură pentru raw-vegani


Într-o formă de cheesecake, așează hârtie de copt. Într-un blender, amestecă nucile pecan, ovăzul, curmalele, scorțișoara și sarea. Dacă ți se pare prea uscat conținutul poți adăuga o linguriță de apă. După ce amestecul este omogenizat, adaugă-l la congelator și lasă-l acolo până pregătești celălalte ingrediente.

Se pune crema de nucă de cocos în bolul unui mixer și se amestecă până când formează  o textură pufoasă a cremei. Se adaugă siropul de arțar, zeama de lamaie, coaja de lămâie și vanilie și se continuă mixatul. Peste acestea se adaugă zmeura deja blenduită. După aceasta, adaugă 1 cană de caju și amestecă încet amestecul, utilizând o spatulă.

După acest pas, întinde conținutul blatului uniform în forma de cheesecake. Peste aluat adaugă crema și împarte blatul în bucățele pătrate egale. La final, adaugă prăjitura la frigider timp de trei ore.

Timp de execuție: 45 de minute
Număr porții: 15

 Raluca Dumitrana