Descoperă valoarea nutrițională și beneficiile fisticului

16/05/2017
Descoperă valoarea nutrițională și beneficiile fisticului

Descoperă valoarea nutrițională și beneficiile fisticului

Descoperă valoarea nutrițională și beneficiile fisticului.

Fisticul nu a fost foarte popular la noi în țară. Cu toate acestea, în ultimii ani a început să fie destul de îndrăgit, mai ales pentru gustul său deosebit. Indiferent că este consumat individual sau este inclus în alte preparate precum: orez, salate și produse, prăjituri fără coacere, el ne aduce numai beneficii.

Fisticul matur este o sămânță alungită, galben-verzuie, înconjurată de o cochilie deschisă care se desface în mod natural.

Fisticul brut este bogat în calorii și grăsimi sănătoase neconținând aproape deloc colesterol sau sodiu. Acesta are o valoare nutrițională ridicată și poate fi considerat o gustare sănătoasă dacă îl consumi cu moderație.

Valoarea nutrițională a fisticului

Fisticul este o sursă bogată de energie, care vine în principal din grăsimi. O ceașcă de fistic furnizează 685 de calorii într-un raport caloric de 67% grăsimi, 20% carbohidrați și 13% proteine. Aproximativ 33% din grăsimi sunt saturate-pșo timp ce restul include tipuri nesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6.

Fisticul reprezintă o sursă bună de fibre și proteine însoțite de complexul vitaminei B și minerale. O ceașcă de fistic conține 13 grame de fibre, 25 de grame proteine de înaltă calitate și cantități relativ mari de tiamină, vitamina B6, cupru, mangan, fosfor, magneziu și fier.

Care sunt beneficiile pentru sănătate aduse de fistic?

Fisticul conține mai ales grăsimi mono-nesaturate, cum ar fi acidul oleic. Conținutul ridicat de fibre dietetice este benefic pentru reglarea nivelului colesterolului. Fisticul conține substanțe fitochimice și alți antioxidanți puternici, cum ar fi carotenii, vitamina E și seleniul, care ajută la eliminarea radicalilor liberi ce dăunează țesutului. În plus față de tiamină și vitamina B6, fisticul conține alte vitamine din complexul B12, de care corpul are nevoie pentru un metabolism puternic, echilibrat și pentru aportul necesar de energie.

Consumul de fistic are și efecte benefice pentru piele, deoarece așa cum menționam mai sus, este bogat în vitamina E și antioxidanți.