Aloe Vera sau moneda de schimb din Persia și India (II)

27/01/2017

Aloe Vera sau moneda de schimb din Persia și India (II)

Aloe Vera a fost monedă de schimb în Persia și India, în anul 600 î.Hr.. Arabii au numit planta de Aloe „Crinul Deșertului” pentru utilizările sale interne și externe. Se pare că arabii descoperiseră o  modalitate de a separa gelul interior și seva din coaja exterioară. Aceștia zdrobeau frunzele de Aloe cu picioarele, iar apoi puneau conținutul în saci de cârpă. Sacii erau apoi lăsați la soare să se usuce, urmând să se pregătească pudră de Aloe Vera.

Celebrul farmacolog al Greciei Antice, Dioscoride a câștigat foarte mult de pe urma cunoștințelor sale despre Aloe Vera. A tratat soldații din armatele romane, pe vremea lui Nero.  Mai întâi, Dioscoride a vorbit despre beneficiile plantei de Aloe Vera în lucrarea sa, „De Materia Medica”. Aceasta a fost scrisă în anii 41-68 AD. Din scrierile sale, aflăm că folosea Aloe Vera pentru a trata pielea uscată, infecțiile de la organele genitale, ulcerele, amigdale, iritațiile, echimozele și pentru a opri sângerarea rănilor.

Aloe Vera în mențiunile lui Plinius cel Bătrân ca medicament contra leprei

Naturalis Historia

Naturalis Historia

Plinius cel Bătrân, medicul care a trait între anii 23-79 AD, a confirmat în lucrarea sa „Natural History” descoperirile lui Dioscoride. Plinius cel Bătrân a mai descoperit că Aloe Vera poate fi utilizată pentru tratarea leprei. Mai mult, acesta a folosit Aloe Vera ca produs pentru reducerea transpirației.

Produsul pe bază de Aloe Vera constituie primul antiperspirant din istoria omenirii, fiind un antiperspirant natural. În urmă cu două mii de ani Plinius și Dioscoride au diferența în medicină și farmacie, descoperind principalele plante-medicament. Între aceste plante era și Aloe Vera. Galen cunoscut medic roman, care a trait între anii 131-201 AD. Acesta a folosit Aloe Vera ca agent de vindecare. Galen a scris peste 100 de cărți despre medicina pe bază de plante și convenționale.

Aloe Vera menționată în scrierile chinseze din secolul al VII-lea

În secolul al VII-lea, în China s-a scris „Materiei Medica”, iar în aceasta Aloe Vera era indicată pentru sinuzită și afecțiunile pielii. În secolul al XV-lea, într-o perioadă în care comerțul a crescut masiv, principalele puteri maritime – și anume, Spania, Portugalia, Olanda, Franța și Marea Britanie – preoții  iezuiți din Spania care au contribuit la aducerea Aloei Vera în Lumea Nouă. În timpul misiunilor spaniole timpurii, preoții distribuiau material și plante pentru tămăduirea bolnavilor.

Printre plantele distribuite se afla și planta de Aloe Vera. Unii preoți transportau frunzele și plantele de Aloe Vera și 50 de mile, pentru a oferi confortul celor bolnavi. În acea perioadă, Aloea era  găsită întotdeauna în spațiile destinate misiunilor. Pe parcursul celei de-a doua călătorii a lui Cristofor Columb în America, în 1494, în corespondența lui Columb cu Dr. Diego Alverez Chanca, s-a făcut referire la planta de Aloe Vera.

Acesta vorbea de Aloe Vera ca de o plantă medicinală utilizată de medicii spanioli. Referitor la Aloe Vera, Cristofor Columb a spus odată, „Patru alimente sunt indispensabile pentru bunăstarea omului: grâul, strugurii, măslinele și aloea. Primul îl hrănește, al doilea îi ridică spiritul său, al treilea îi aduce armonie, iar al patrulea îl vindecă.”

Plantații Aloe Vera

Plantații Aloe Vera

Aloe Vera și-a pierdut potența pentru vindecare atunci când a început să fie importată, deoarece a fost procesată. În timpul procesării și-a pierdut proprietățile de vindecare. Mai mult, reputația plantei a fost stricată și de companiile farmaceutice, deoarece acestea își pierdeau profitul din cauza ei. Acest lucru a împiedicat creșterea reputației Aloei Vera în comunitatea medicală.

Profesioniștii care activau în domeniul medical sau farmaceutic au renunțat la utilizarea Aloei Vera și au înlocuit-o cu medicamente, deoarece  oamenii de știință au stabilit că procesul de oxidare afectează proprietățile curative ale Aloei Vera.

Pentru a utiliza Aloe Vera chiar și în zonele în care planta nu este cultivată, foarte multe companii au recurs la procesarea acesteia, însă beneficiile aduse de plantă sunt mult diminuate în acest mod.

Guvernul Statelor Unite a cumparat plantații întregi de Aloe pentru a-i trata pe soldații răniți

Deși specialiștii în domeniul farmaceutic au testat multe tehnici de prelucrare a plantei, mai ales în anii 1950, au eșuat din cauza supraîncălzirii Aloei. De atunci și până acum, cea mai indicată folosire a plantei este aceea de a extrage gelul direct din frunze, cu alte cuvinte, de a cumpara frunze de Aloe Vera.

Despre modul în care se extrage acest gel, am scris aici. Prin anii 1970, a existat un progres în tehnicile de prelucrare, deoarece aceste tehnici implicau utilizarea unor produse naturale pentru păstrarea proprietăților Aloei – cea mai cunoscută metodă este utilizarea sucului de lămâie în amestec cu gelul extras din frunzele de Aloe Vera, însă amestecul obținut nu poate fi păstrat în această formă mai mult de o lună.

Chiar și așa, Aloe Vera este menită a fi singurul remediu pentru vindecarea arsurilor atomice. Datorită acestui lucru, Guvernul Statelor Unite a cumpărat o întreaga recoltă de la un bărbat din Texas, pentru a pregăti o alifie pentru arsuri atomice. Prin urmare, Aloe Vera acționează ca un remediu natural, care este cu siguranță superioar multor medicamente sintetice.