Busuiocul și proprietățile curative

27/01/2017
Busuioc - plantă decor

Busuioc – plantă decor

Busuiocul și proprietățile curative

Planta de busuioc își are originea în India, dar a fost utilizat cu succes în bucătăria din Italia și din întreaga lume. În România, busuiocul este face parte din ritualul religios, fiind utilizat de preoți pentru a stropi cu Apa Mare (Agheasma Mare) sau de fetele nemăritate pentru a-și visa ursitul. 🙂  Am putea spune că această plantă are, în primul rând, valoare sentimentală pentru români.

Cel puțin o singură dată în viața noastră am utilizat busuiocul în acest mod. Sunt cunoscute mii de soiuri de busuioc, datorită procesului de hibridizare și condițiilor de creștere. În general vorbind, planta este dulce, ușor mentolată și piperată.

Busuioc este bine cunoscut pentru aroma sa dulce, proaspătă și  delicioasă pe care o împrumută alimentelor. Busuiocul este folosit în mod tradițional pentru a condimenta pastele, carnea, supele și sosurile. Este ingredientul cheie al sosului pesto. În plus, față de utilizările sale culinare, busuiocul este folosit pentru a adăuga parfum săpunurilor, șampoanelor și altor produse de îngrijire a corpului.

Busuioc în ghiveci

Busuioc în ghiveci

Frunzele de busuioc, refac flora stomacală și ajută la îmbunătățirea aparatului respirator

Termenul de busuioc, vine de la grecescul basil, fiind considerat ,,rege al ierburilor condiment”. Datorita proprietăților lor curative, frunzele de busuioc, refac flora stomacală și ajută la îmbunătățirea aparatului respirator.

Frunzele de busuioc au proprietăți antiseptice și sunt, prin urmare, utilizate în tratamentul ulcerului, tăieturilor și rănilor. Ele ajuta la reducerea durerii cauzate de rujeolă și varicelă. Amestecul din frunze de busuioc și ulei de nucă de cocos, aplicat pe răni, face minuni.

Busuiocul este un remediu pentru durerile de gât

Busuiocul este un tratament eficient pentru febră, tuse și răceală, fiind bogat în uleiuri de vindecare. Frunzele de busuioc sunt folosite ca ingredient în siropuri de tuse, dar vă recomandăm să îl integrați în tratamente și în alimentație fără a-l procesa.

De asemenea, busuiocul este un remediu pentru durerile de gât (populara gargară cu apă și busuioc). Busuiocul este un bun vindecător în cazul în care ai fost înțepat de insecte, deoarece anihilează efectul veninului. Are efecte benefice pentru copii, fiind preferat în detrimentul medicamentelor. Ameliorează stările de rău ale copiilor, în cazul în care au senzație de vomă și probleme cu diareea. În amestec cu fructul de rodie, busuiocul ameliorează durerile gingivale. Ca remediu contra vomei, utilizați busuiocul împreună cu o lingură de ghimbir și cu o lingură de miere.  Utilizat în salate, în limonade și smoothie-uri este un agent anti-stres, purifică sângele, ajută la funcționarea creierului. Este recomandat în alimentația persoanelor bolnave de cancer.